16 Aralık 2014 Salı

Diyet ve Sporla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Öncelikle başlıkta diyet dediğime bakmayın, SEO şeysinden ötürü o kelimeyi kullanıyorum Yoksa biliyorsunuz diyet değil bizimki, her şey daha sağlıklı bir yaşam, daha fit bir vücut için:)
Açık konuşayım. Sabit fikirli, araştırmayı sevmeyen, araştırdığında da internette search yapıp ilk bulduğu siteye giren bir milletiz. Kendi aileme bile bir argümanın doğrusunu en bilimsel ve en sade şekilde anlatırken, en sonunda kendimi onları ikna etmeye çalışırken buluyorum. Aynı durum sağlıklı yaşam ile ilgili de geçerli. İnternette var olan bilgi kirliliğinin de etkisi yadsınamaz lakin araştırmak, okumak varken neden her duyduğunuza inanıyorsunuz hele ki SAĞLIK gibi bir konuda demeden duramıyor insan.

Peki biz en çok neyleri yanlış biliyoruz? En temel haliyle inceleyelim.

1) Yağların kasa dönüşmesi: Bence bu açık ara hepsini döver. Fitness salonunda çalışan hocadan bile duydum ben bunu arkadaşlar, varın gerisini siz düşünün :( İşin aslı ise; böyle bir şey FİZİK KURALLARINA AYKIRIDIR, her ikisi de ayrı bir oluşum olmasından mütevellit birbirine dönüşemez, bu kadar basit. Kilo verme sürecinde özellikle yağlar yandıkça ve ağırlık çalıştıkça kaslarımız belirginleşir. İşin özü budur.

2) Mekik çekmek göbek eritir: Yine spor üzerinden ilerleyelim. En sık duyduğum şeylerden biri de bu ne yazık ki. Çoğu kişi göbek eritmek için günde 451654 tane mekik çekip, sonra neden bu göbek gitmiyor diye ağlıyor. Cevabı çok basit; mekik, crunch, squat gibi harika egzersizler KAS GELİŞTİRMEYE yönelik egzersizlerdir.

Amacı yağ yakmak olan kişilerin bir sonraki adımda başlaması veya bu egzersizleri yağ yakan antremanlar bütünü olan KARDİYO (belli bir tempoda yürüyüş, koşu, kickbox vs) ile desteklemesi gerekir.

He unutmadan; kas yapmak iyidir, ne kadar fazla kas dokusu o kadar hızlı metabolizma bunu da unutmamalı:)
3) Yağ tüketmek zararlıdır: En üzüldüğüm anlayış şekli de bu. Sağlıklı beslenme süreciniz boyunca sağlıklı yağları belli bir miktar neden almanız gerektiğini elimden geldiğince açıklayayım;
  • Yağda emilen vitaminler yağ olmadığı için vücudunuza fayda sağlayamaz, bu da hastalıklara zemin hazırlar.
  • Hücrelerin nefes almasını ve korunmasını sağlayan hücre zarlarının temel yapı taşları kolestrol, omega-3 ve omega-6'dır. Dolayısıyla bu yağların her gün düzenli olarak belli bir miktar alınması hücrelerin çalışmasını kolaylaştıracak, akabinde insülin ve leptin direncini de kıracaktır.
  • Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirirler. Hastalık mı dedi biri? =)
  • Özellikle omega 3 yaşlanma karşıtı harikulade bir yağdır! Omega-6 ile birlikte polikistik over, meme kanseri, kalp yetersizliği, regl öncesi sıkıntıları gibi pek çok hastalığın riskini azaltır. E daha n'olsun.
  • Ve yağ olmadan kilo vermek bir süre sonra mümkün değildir...
Sağlıklı yağlar neler peki? Tereyağı, hindistan cevizi yağı, hayvansal katı yağlar, balık yağı (omega-3), ısıl işlem görmemiş mısır özü ve ayçiçek yağı (ki genelde ısıttığımız için zararlı), zeytin ve fındık yağları (omega-9)

Doğal omega-3 en çok soğuk deniz balıklarında, free-range tavuk yumurtalarında, keten tohumu, semizotu, çiğ fındık, fıstık, badem, ceviz ve ayçekirdeğinde bulunur.

Kaçınmamız gereken yağlar fabrikasyon işlem ve yanlış kullanım sonucu ortaya çıkan TRANS YAĞLARDIR. 


4) Karbonhidrat öcüdür, proteine saldıralım: Hayır efendim karbonhidrat öcü değildir. Sadece her besinde olduğu gibi miktarına dikkat etmek gerekir. 

Her bünyenin karbonhidrat ihtiyacı farklı olmakla birlikte işin özü şudur; Glisemik indeksi düşük karbonhidratlar yani kompleks karbonhidratlar sağlık deposudur. Bu karbonhidratları ihtiyacınız kadar ve özellikle sebzelerden alarak (evet sebzeler karbonhidrattır!) tasalanmadan tüketebilirsiniz.

Kaçınmanız gereken karbonhidratlar da basit karbonhidrat dediğimiz, hiçbir besin değeri bulunmayan, sağlığımızı olumsuz etkileyen besin güruhudur. 
İşlenmiş-hazır her gıda, makarna, ekmek, pilav, abur-cubur, pasta, kek, hamur işi buna örnektir. Evet, eti form, sözüm ona sağlıklı kahvaltılık gevrekler gibi haddinden fazla rafine şeker içeren işlenmiş ürünler de kaçınmamız gereken gruba dahil!
Proteine gelince, evet protein candır; sadece sporcuların değil herkesin temel ihtiyaçlarından biridir. Lakin çoğu kişinin atladığı bir gerçek var. Proteinin fazlası vücutta direkt YAĞ olarak depolanır ve bizi ASİTLENDİRİR. Günlük ihtiyaçtan fazlasını tüketmek doğru değildir. Ayrıca Protein, Dukan vs gibi protein merkezli diyetler bir süre sonra vücuttan kalsiyumun fazlasıyla atılmasına sebep olur, kandaki triglseridi yükseltir ve gut  hastalığı riskini arttırır.

 Aman dikkat!
5) X yağ yakıyormuş, hemen denenmeli: Yanlış. Hiçbir besin asla ama asla vücutta tek başına yağ yakmaz. Metabolizmayı hızlandırdığı için yağ yakımına bir miktar faydası olabilir ancak. 

PS: Yazıda geçen tüm bilgiler bilimsel kaynaklar çerçevesinde yazılmıştır. 

Sevgilerimle...

3 yorum:

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Son zamanlarda en çok duyduğum şey diyet zamanında kahvaltılık gevrek tüketmenin zayıflamak için gerekli olduğu hatta sabah akşam sadece bunların yenmesi gerektiğiydi o yüzden kafa karışıklığı yaşıyordum. Bir de yaklaşık 1 saatlik bir yürüyüş yapılması durumunda spordan önce ve sonra neler yenmesi gerektiğiyle ilgili de bilgi verebilir misiniz? Akşam 18.00 civarında yapılan bu spordan sonra hiç bişey yenmeli yalnızca su içilmeli diyenler oldu yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, rica ederim öncelikle. Kahvaltılık gevrek ile ilgili belirttiğin bilgiyi nerden duydun bilmiyorum ama o kadar saçma ve sağlıksız bir şey ki söylenilen, açıkçası şaşırdım. Sabah akşam tüketmek hele:):) Bunu netleştirdiysen süper :)

    Spor öncesi ve sonrası için ayrı bir post hazırlayacağım ama spora 1 buçuk-2 saatlik açlıkla gidilmeli ve öncesinde karbonhidrat ağırlıklı bir menü tercih edilmeli -enerji için-
    Spor sonrası özellikle kardiyo çalışılmışsa, 1 saat sonra kas kaybını minimuma indirmek için PROTEİN ağırlıklı besinler tüketilmeli. Tabii ki 7'den 8'den sonra yememek en doğrusu ama 6'da spordan gelmişsen, 7'de için rahat yemeğini yiyebilirsin. Ben öyle yapıyorum :)

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil